UP4DOWNKIDS s-a ocupat de educaţia adulţilor şi a fost aprobat şi finanţat prin Programul „Invăţare pe tot Parcursul Vieţii”, acţiunea „Parteneriate pentru învăţare – Grundtvig”, având ca parteneri organizaţii din Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.
Proiectul s-a adresat în principal părinţilor, aparţinătorilor, terapeuţilor şi specialiştilor care lucrează cu persoanele cu sindrom Down.
A avut ca scop organizarea şi mobilizarea părinţilor, aparţinătorilor şi terapeuţilor care lucrează cu persoanele cu sindrom Down pentru a învăţa unii de la ceilalţi cele mai bune metode de susţinere a acestor persoane, oferindu-le acces la ultimele tehnici, terapii şi practici de dezvoltare a persoanelor cu sindrom Down.
Principalele rezultate ale acestui proiect sunt:
- Producerea şi diseminarea broşurii “Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem sindromul Down”, ce conţine informaţii primare despre sindromul Down şi se adresează părinţilor la început de drum.
- Producerea şi diseminarea ghidului “Premise şi cunoaştere, sindromul Down”, publicaţie ce prezintă recomandări de bună practică medicală clinică, bazate pe dovezi publicate în literatura de specialitate, propuse a fi luate în considerare de către părinţii persoanelor cu sindrom Down, medicii neonatologi şi pediatri şi de alte specialităţi, precum şi de celalte cadre medicale implicate în îngrijirea persoanelor cu sindrom Down.
- Producerea şi diseminarea revistei “Cunoaşte-mă aşa cum sunt!”, ce reprezintă un album cu 28 de poveşti reale ale unor români cu sindrom Down şi se adresează tuturor celor care au aceleaşi sentimente ca şi noi, celor care împărtăşeşc vise, speranţe şi aşteptări asemănătoare cu ale noastre şi care merită să trăiască aceeaşi fericire cu care suntem noi , părinţii persoanelor cu sindrom Down, binecuvantaţi.
- Organizarea conferinţei internaţionale “Posibilităţi de a construi un mod de viaţă independentă pentru persoanele cu sindrom Down”, ce s-a desfăşurat timp de 2 zile în cadrul Universităţii din Craiova. 35 de persoane cu sindrom Down au dansat, au avut intervenţii în plenul lucrărilor, au participat la 2 sesiuni de training şi s-au bucurat de o croazieră pe Dunăre. 247 de participanţi au beneficiat de sesiunile în plen, de 3 ateliere de lucru şi 2 sesiuni de training pe subiecte relevante.
- Campania de conştientizare “Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem sindromul Down”, ce s-a desfăşurat pe parcursul a 12 luni, a fost lansată simultan în 18 oraşe, din 6 regiuni din România, prin 27 de evenimente desfăşurate în aceeaşi zi.
- 5 grupuri noi de părinţi au fost sprijinite şi 16 grupuri de părinţi au fost motivate pentru a participa la campania naţională. S-au organizat 12 întâlniri cu părinţii şi specialiştii, 9 ateliere ocupaţionale, 2 expoziţii de produse.
- 15 modele de bună practică învăţate.
- 5 schimburi trans-naţionale de experienţe şi modele de bună practică desfăşurate în Olanda, Bulgaria, România şi Turcia.
- 119 bărbaţi, între care 46 cu sindrom Down, împreună cu 363 de femei printre care 54 cu sindrom Down au învăţat din activităţile organizate în România.
- 7 bărbaţi, printre care 5 cu sindrom Down, împreună cu 19 femei printre care 1 cu sindrom Down, au învăţat prin mobilităţile trans-naţionale.