Termeni dezirabili

Vă rugăm să luaţi în considerare forma de exprimare de mai jos, atunci când vorbiţi despre subiecte ce au legătură cu sindromul Down.

Cu convingerea că împărtăşiţi preocuparările noastre pentru exprimarea corectă, vă rugăm să alocaţi un minut pentru a verifica ghidul terminologic de mai jos pentru a vă asigura că nu perpetuaţi nici un fel de mit despre sindromul Down.

Frecventarea prietenilor să-ți fie ca o școală și convorbirea cu ei învățătura. Fă-ți din prietenul tău un învățător și unește prin el foloasele instrucției cu plăcerea conversației.

Ghid de terminologie

 

Exprimare incorecta  Exprimare corecta
 Mongoloid  Persoană/bebeluş/copil cu sindrom Down
 Suferă de SAU este o victimă a sindromului Down  Are sindromul Down
 Un bebeluş/copil/persoană Down  Un bebeluş/copil/persoană cu sindrom Down SAU care are sindromul Down
 Retardat/handicapat mintal/întârziat mintal  Dizabilitate de învăţare
 Maladie/boală/handicap  Stare SAU condiţie genetică
 Downienii- ca abreviere  SD (dacă abrevierea este necesară)

 

Mituri Realitati
 Persoanele cu sindrom Down nu trăiesc mult.  In zilele noastre, persoanele cu sindrom Down au speranţă de viaţă îndelungată.
 Numai mamele mai în vârstă au bebeluşi cu sindrom Down.  Deşi mamele mai în vârstă au un risc mai mare de a avea copii cu sindrom Down, din ce în ce mai mulţi sunt născuţi de mame tinere, ceea ce reflectă o incidenţă în creştere la această categorie de vârstă.
 Persoanele cu sindrom Down nu pot duce o viaţă normală.  Cu sprijin adecvat, ei pot. Majoritatea persoanelor cu sindrom Down învaţă să meargă şi să vorbească, şi foarte mulţi copii cu sindrom Down urmează cursurile şcolilor publice, trec cu success examenele şcolare şi trăiesc o viaţă de adult deplină, semi-independentă.
 Toate persoanele cu sindrom Down arată la fel.  Există anumite caracteristici fizice care pot să apară. Persoanele cu sindrom Down pot să aibă toate aceste caracteristici sau niciuna. Intotdeauna o persoană cu sindrom Down va semăna mai mult cu familia sa decât cu altcineva cu aceeaşi condiţie genetică.
 Persoanele cu sindrom Down sunt întotdeauna fericite şi afectuoase.   Cu toţii suntem oameni, iar persoanele cu sindrom Down nu sunt diferite de ceilalţi oameni în ceea ce priveşte trăsăturile de caracter şi stările sufleteşti.