ZIUA MONDIALĂ SINDROM DOWN 2020

Am anulat toate evenimentele publice dedicate Zilei Mondiale a Sindromului Down, care se sărbătorește în fiecare an, în data de 21 martie.

Tema din acest an este „NOI DECIDEM”

Toate persoanele cu sindrom Down ar trebui să participe deplin la luarea deciziilor cu privire la problemele lor sau la cele care le afectează viața.

Participarea efectivă și semnificativă este un principiu de bază al drepturilor omului, susținut de Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Realitatea de azi

Realitatea de astăzi este că atitudinile predominant negative, așteptările scăzute, discriminarea și excluderea demonstrează că persoanele cu sindrom Down sunt lăsate în urmă și nu au oportunități de a participa pe deplin la luarea deciziilor cu privire la problemele lor sau cele care le afectează viața în toate aspectele și toate nivelurile. Acest lucru se întâmplă în societate, dar și în cadrul comunității cu dizabilități și al comunității sindromului Down.

La baza acestei discriminări și excluderi se află o lipsă de înțelegere a provocărilor cu care se confruntă persoanele cu sindrom Down de-a lungul vieții lor și un eșec în sprijinirea acestora cu oportunitățile și instrumentele necesare pentru a participa în mod semnificativ.

În diferite domenii ale vieții, cum ar fi dezvoltarea personală pe tot parcursul vieții, relațiile personale, educație, asistență medicală, muncă și trai, recreere și petrecere a timpului liber și participarea la viața publică, TOATE persoanele cu sindrom Down trebuie să participe la luarea deciziilor în mod deplin incluziv și egal cu ceilalți. (Sursa de referință: Down Syndrome International)

Anul acesta ALDO-CET a participat la două campanii:

  • Campania de postere pe site-ul EDSA

Pentru Ziua Mondială a Sindromului Down 2020, EDSA le-a cerut membrilor săi să arate că persoanele cu sindrom Down pot lua propriile decizii cu privire la viața lor, prin activități normale în fiecare zi, precum și cu privire la aspecte politice, cum ar fi dreptul la vot.

ALDO-CET a prezentat-o pe Maria

  • Campania ”Stația acasă – 2020”

ALDO-CET a invitat membrii săi cu sindrom Down să poarte șosete colorate și desperecheate și să înregistreze un flash-mob acasă.

Avem câteva fotografii:

și mai multe filmulețe:

Ionut

Andreea și Monica

Irina și Liana

Razvan