EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
”ATÂT PENTRU CLIPELE PREZENTE, CÂT ȘI PENTRU ATUNCI CÂND IZOLAREA ACTUALĂ VA TRECE, PENTRU CÂND NE VOM RELUA CU TOȚII MĂȘTILE SOCIALE: SĂ NE ASIGURĂM ÎN INTERACȚIUNEA UMANĂ CĂ NU NE VOM MAI ÎNTOARCE LA ETICHETAREA, LA STIGMATIZAREA ȘI PROSCRIERERA PERSOANELOR CU SINDROM DOWN! FAMILIA MEA, NU VA LUPTA ÎMPOTRIVA A CEEA CE SUNT ACESTE PERSOANE. PUTEM SĂ AJUNGEM ATÂT DE OAMENI ÎNCÂT IUBIREA SĂ FIE INEVITABILĂ! ” – este declarația unei familii a unui copil cu sindrom Down.
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Campania EXPERT ÎN DEPĂȘIRE a ajuns la finalul unui capitol.
ALDO-CET transmite mulțumiri tuturor celor care au contribuit cu fotografiile și declarațiile lor. Nu a fost întotdeauna ușor să fie încadrate în acest capitol.
Campania EXPERT ÎN DEPĂȘIRE a înregistrat un impact mai mare decât estimările inițiale. VĂ MULȚUMIM!
ALDO-CET transmite mulțumiri celor care au urmărit campania, celor care au înțeles un pic mai bine oamenii cu sindrom Down, abilitățile lor și provocările cu care se confruntă aceștia.
Probabil, părinții adulților cu sindrom Down nu vor trăi într-o societate incluzivă, dar există șanse pentru cei mai tineri. Oamenii cu sindrom Down vor exista cât va fi lumea.
Rămâneți conectați!
Oamenii cu sindrom Down se întâlnesc mereu cu prejudecăți, care se extind și asupra celor din jurul lor. Uneori familia este stigmatizată. Cel mai frecvent se spune că soarta a fost nedreaptă. Cel mai nedrept este că oamenii se întreabă ”cum să naști cu bună știință un copil cu sindrom Down?” Oamenii cu sindrom Down trăiesc împreună cu părinții, sau în familii monoparentale. 3,1% sunt instituționalizați. Majoritatea au alți frați. Se nasc gemeni cu sindrom Down și există situații când toți copiii familiei se nasc cu această condiție genetică. Cauzele apariției sindromului Down rămân încă necunoscute.
“Visez la o lume în care un extra-cromozom nu este motiv de prejudecăți și discriminare.”- R. Butu
Fiecare om este unic, la fel ca și dinamica familiei din care face parte. Studiile arată că 97% dintre frați exprimă sentimente de mândrie și 88% afirmă că au devenit oameni mai buni datorită fratelui/surorii cu sindrom Down. Majoritatea părinților încearcă să acorde aceeași atenție tuturor copiilor din familie. Pentru toți oamenii și toate aspectele societății este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”SORA MEA CU SINDROM DOWN ÎȘI EXPRIMĂ SENTIMENTELE DIRECT. FAMILIA MEA ESTE PUTERNICĂ ȘI NU ASCUNDEM POVESTEA NOASTRĂ. FACE PARTE INTEGRANTĂ DIN CINE SUNT ȘI VREAU CA OAMENII SĂ ȘTIE ASTA DESPRE MINE. SORA MEA ÎMI REAMINTEȘTE SĂ ÎMI FAC TIMP SĂ RÂD ÎMPREUNĂ CU EA ȘI PĂRINȚII MEI. UNEORI NE MAI URCĂM PE PEREȚI, DAR ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ NE EXERSĂM RĂBDAREA. ESTE FRUSTRANT ATUNCI CÂND OAMENII EXPRIMĂ MILĂ FAȚĂ DE NOI. NU VREM PĂRERI DE RĂU, DOAR REEVALUAREA PRIORITĂȚILOR. ÎMI FAC GRIJI PENTRU SORA MEA PENTRU CĂ ARE ATÂT DE MARE NEVOIE DE PĂRINȚII NOȘTRI. PROBABIL, VOI REUȘI SĂ GESTIONEZ SĂNĂTATEA MENTALĂ ȘI EMOȚIONALĂ DACĂ SE ÎNTÂMPLĂ CEVA CU EI. FACEM TOT CE NE STĂ ÎN PUTERE PENTRU A NE SPRIJINI RECIPROC, DAR AVEM NEVOIE DE ÎMBUNĂTĂȚIREA UNOR SISTEME.” – este declarația fratelui unui adult cu sindrom Down
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down arată o creștere semnificativă a speranței de viață. Speranța medie trece de 60 de ani, cu un număr în creștere, care atinge anii 70 și peste. Rețelele familiale și sociale ale oamenilor cu sindrom Down se modifică pe măsură ce părinții îmbătrânesc, iar nevoile în schimbare, sociale și biologice, atunci când părinții se îmbolnăvesc sau dispar, nu sunt luate în considerare. Sindromul Down este condiția genetică cea mai puțin finanțată în țara noastră, deși incidența este mare.
“Orice ar spune un poet, un orator sau înțelept despre asta, bătrânețea rămâne bătrânețe.”– H.W. Longfellow
Cadrul legislativ pune în sarcina autorităților publice obligația înființării și susținerii serviciilor specializate pe tip de dizabilitate, asigurarea resurselor și a măsurilor specifice necesare. Viața adulților cu sindrom Down arată lipsa serviciilor specializate pentru aceștia, sprijin financiar între 60 lei și 500 lei lunar, iar măsurile specifice sunt lăsate în sarcina asistentului personal, dacă adultul are acest drept. Atunci când părinții dispar, responsabilitățile revin în sarcina fraților sau rudelor. Pentru îndeplinirea obligațiilor legiferate este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”AM 46 DE ANI. LOCUIESC LA ȚARĂ, CU PĂRINȚII MEI. TATA NU MAI VEDE, IAR EU ÎL ÎNSOȚESC PESTE TOT. MAMA ARE 73 DE ANI. NE AJUTĂ PE AMÂNDOI. MĂ DUC CU MAMA LA IZVOR ȘI LUĂM APĂ ÎN FIECARE ZI. MERGEM LA BISERICĂ. STAU ÎN CURTE ȘI PRIVESC NUCUL. SUNTEM BINE. CE SĂ FAC! CE SĂ-ȚI MAI SPUN? – este declarația unui adult cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down au sănătatea influențată de factori genetici asupra cărora nu se poate interveni. Totuși, se pot exercita acțiuni asupra factorilor de mediu care îmbunătățesc sănătatea acestora. Dieta sănătoasă și activitatea fizică sunt importante pentru toată lumea, inclusiv pentru cei cu sindrom Down. Există mulți oameni cu sindrom Down care prin practicarea regulată a unor sporturi și activități fizice își mențin sănătatea, dar în același timp își găsesc fericirea și dobândesc niveluri superioare de independență.
,,Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul, dar și perspectiva unui om.” – James H. West
Cadrul legislativ prevede dreptul oamenilor cu sindrom Down la ocrotirea sănătății prin prevenție, tratament și recuperare. Puținele entități sportive și de menținere a sănătății care vor să lucreze cu adulți cu sindrom Down întâmpină dificultăți majore. Numărul familiilor care pot să plătească cursuri sportive și un nutriționist este redus. Pentru dezvoltarea metodologiilor de antrenamente sportive specifice adulților cu sindrom Down și a planurilor de nutriție, pentru accesul neîngrădit al acestora la bazele sportive este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
,,VĂD UN ASFINȚIT FRUMOS DE MAI. OARE PRIETENII, ANTRENORII, PROFESORII ȘI CEI DRAGI M-AU UITAT? ÎN FIECARE ZI O ROG PE BUNICA MEA, CARE ESTE UN ÎNGER ACOLO SUS, SĂ VORBEASCĂ CU DUMNEZEU SĂ NE DEA SĂNĂTATE LA TOȚI ȘI SĂ SE TERMINE CÂT MAI REPEDE ACEASTĂ PERIOADĂ GREA. EU SUNT O PERSOANĂ SOCIABILĂ, ACTIVĂ, LUPTĂTOARE. MAMA E MEREU CU MINE. PRIN MUNCĂ AM DEVENIT O CAMPIOANĂ. ÎMI DORESC SĂ MĂ ÎNTÂLNESC CU RUDELE, PRIETENII, SĂ-I ÎMBRĂȚIȘEZ ȘI SĂ LE SPUN CĂ MI-A FOST TARE DOR DE EI. VREAU SĂ MERG LA ANTRENAMENTE DE SPORT, DE DANS, SĂ PARTICIP LA COMPETIȚII SPORTIVE, CONCURSURI DE DANS ȘI PETRECERI. DOAMNE AJUTĂ!”
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down au un risc mai mare de apariție a unor probleme de sănătate. Cele mai frecvente sunt funcționarea deficitară a sistemului imunitar, afecțiunile endocrine și problemele cu vederea. Cele mai serioase probleme pe termen lung sunt dificultățile de învățare și supraponderabilitatea. Ei au nevoie de mai mult sprijin pentru a atinge tipul de viață pe care majoritatea oamenilor îl au de la sine. În viața adultă, acest sprijin este lăsat în sarcina familiilor sau aparținătorilor.
„Părinții buni le dau copiilor rădăcini și aripi. Rădăcini ca să știe unde le este casa și aripi ca să zboare în alte părți unde să arate celorlalți ce au învățat.”- Jack Canfield
Cadrul legislativ prevede asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă. Totuși, sănătatea și bunăstarea adulților cu sindrom Down, măsurile de prevenție și anticiparea afecțiunilor sunt în responsabilitatea părinților înaintați în vârstă, fără servicii de sprijin, orientare și informare a acestora. Pentru îmbunătățirea diagnosticului, tratamentelor, terapiilor și serviciilor de sprijin pentru viața adultă este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”EU SUNT FRUMOSUL MAMEI MELE. AȘA ÎI PLACE EI SĂ ÎMI SPUNĂ ȘI EU O IUBESC FOARTE MULT. ATUNCI CÂND ESTE SUPĂRATĂ O CUNOSC DUPĂ OCHI, CHIAR DACĂ EA NU RECUNOAȘTE. ÎN ATÂȚIA ANI DE VIAȚĂ AM FOST NEDESPĂRȚIȚI. AM TRECUT ÎMPREUNĂ DE MULTE UȘI ÎNCHISE ÎN FAȚĂ. AM ÎNFRUNTAT PREJUDECĂȚI, PRIVIRI ȘI OAMENI RĂUTĂCIOȘI. DAR EU NU M-AM SUPĂRAT PE NIMENI. EU NU ȘTIU SĂ URĂSC. VREAU SĂ ȘTIE TOATĂ LUMEA CĂ SUNT CEL MAI SINCER PRIETEN PE CARE ÎL POATE AVEA CINEVA. VREAU SĂ TRĂIESC LA FEL CA VOI TOȚI, OAMENII OBIȘNUIȚI, SĂ VĂ POT DEMONSTRA CĂ SUNT DE FOLOS, CĂ VĂ PUTEȚI BAZA PE MINE, CĂ SUNT UN OM SPECIAL!” – este declarația unui adult cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down au dreptul la angajare urmând aceleași etape cu ceilalți: interviu, pregătire profesională, perioadă de probă în baza unui contract de muncă. Nu se întocmește profilul vocațional individualizat adaptat, nu se oferă posibilitatea de a alege meseria pe care ar vrea să o profeseze și nici cursuri de pregătire pentru aceasta. Dezvoltarea de planuri clare, de la educație la angajare și consilierea profesională ar putea deschide oportunități de angajare pentru persoanele cu sindrom Down.
„Cel mai bun mod de a prezice viitorul este de a-l construi.” – Abraham Lincoln
Cadrul legislativ promovează angajarea oamenilor cu sindrom Down pe piața liberă a muncii. Pentru ca incluziunea la locul de muncă să fie cu succes, este necesar ca personalul salariat să simtă pozitiv, să-și schimbe atitudinea și să creadă că angajatul cu sindrom Down este potrivit pentru acel loc de muncă. Pentru anticiparea reușitei într-un loc de muncă, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”NU AM AVUT EXPERIENȚE NEGATIVE PENTRU CĂ NICI NU AM CERUT PREA MULT, AVÂND ÎN VEDERE RETICENȚELE SISTEMULUI ȘI ALE OAMENILOR, ÎN GENERAL. DAR MI-AȘ DORI CA FIICA MEA SĂ POATĂ LUCRA, LA UN MOMENT DAT. SĂ SE SIMTĂ UTILĂ ȘI SĂ-ȘI DOVEDEASCĂ ABILITĂȚILE. AR PUTEA SĂ LUCREZE CU NIȘTE COPII CĂRORA SĂ LE CITEASCĂ, SAU SĂ ÎI ÎNVEȚE JOCURI. AR FI FOARTE FERICITĂ.” – este declarația unei mame a unui adult cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down sunt dependenți de familia lor. Ocuparea forței de muncă și viața adultă sunt probleme importante de luat în considerare pentru această categorie de populație. Acești oameni sunt mai buni în înțelegere decât în exprimare. Datorită acestui fapt, adesea li se subestimează atât inteligența cât și capacitățile. Acesta este cel mai probabil un factor important care contribuie la invizibilitatea lor pe piața liberă a muncii.
„Înțelepciunea, în sine, este adesea o abstracție asociată nu cu faptul sau realitatea, ci cu omul care o afirmă și cu modul de afirmare a acesteia”. John Kenneth Galbraith
Datele statistice oficiale indică participarea curentă a forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități, grupându-le într-o singură categorie, fără a evidenția datele pentru categoriile specifice. ALDO-CET a efectuat un studiu la care a invitat 98 de instituții de stat din toate județele țării, dintre care 42 au răspuns. Rezultatele acestuia arată o rată de angajare de 0,1% din populația adultă cu sindrom Down. Pentru angajarea pe piața muncii este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
” AM 32 DE ANI ȘI AM SINDROMUL DOWN. SUNT PLIN DE VIAȚĂ. ÎMI PLACE SĂ ASCULT MUZICĂ ȘI SĂ DANSEZ. AM DIPLOME ÎN CÂTEVA MESERII. SUNT TEHNICIAN MASOR ȘI ÎMI PLACE FOARTE MULT SĂ FAC MASAJ. STAU SINGUR ÎN CASĂ. NU AM UNDE SĂ-MI PRACTIC MESERIA PE CARE AM ÎNVĂȚAT-O. MI-AR PLĂCEA SĂ AM PRIETENI. DE CÂND M-AM NĂSCUT, EU O VĂD DOAR PE MAMA ÎN FIECARE ZI. MI-AȘ DORI SĂ MERG LA DISCO. VREAU SĂ-MI FAC PRIETENI. ÎMI DORESC SĂ PLEC LA LUCRU ȘI SĂ MERG LA O BERE CU COLEGII DE MUNCĂ.” – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down acționează diferit, atât în același mediu cât și în medii distincte. Ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul. Adoptând o abordare flexibilă, fiecare om se poate bucura de succesele sale. La fel ca în majoritatea domeniilor, cu toții putem învăța din experiențele altora. Pentru ca toți oamenii să funcționeze și să se adapteze mai ușor sunt necesare anumite modificări pentru acele domenii în care rezultatele sunt mai puțin favorabile.
„Nu am nevoie să fiu salvat; am nevoie de ajutor. Întotdeauna este cineva dispus să ajute.”- Deepak Chopra
Cadrul legislativ face diferențe între oportunitățile de viață oferite copiilor și cele oferite adulților cu sindrom Down. Pentru ca vecinii, prietenii și colegii acestor oameni să aibă ocazia să aprecieze persoana întâi, să realizeze că toată lumea are puncte tari și puncte slabe și că toată lumea are o contribuție de adus la o societate în progres, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”VREAU SĂ TRĂIESC ÎNTR-O LUME PERFECTĂ. EU VREAU O LUME BUNĂ CU MINE. EU VREAU O LUME CARE SĂ AIBĂ RĂBDARE CU MINE. TOȚI REPETĂ ACELEAȘI VORBE ȘI NIMENI NU MĂ LASĂ SĂ RĂSPUND. CASA MEA E VESELĂ, AȘA CUM AM VĂZUT PE INTERNET. INTERNETUL MĂ FACE SĂ MĂ SIMT MAI OM. – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down întâmpină numeroase limitări pe parcursul tranziției la viața de adult. Studiile arată că în general, vârsta de 20 de ani este punctul major al tranziției. Fiecare tânăr cu sindrom Down are nevoie de o planificare pentru viața de adult. Pe măsura înaintării în vârstă, este necesară adaptarea planului la circumstanțele în schimbare. Adulții cu sindrom Down primesc o planificare informală, deși există multe aspecte care necesită intrarea într-un proces formal.
„Începe prin a face ce e necesar, apoi ceea ce e posibil și dintr-o dată, te vei trezi că faci imposibilul.”- Sf. Francis de Assisi
Cadrul legislativ prevede ca oamenilor cu sindrom Down să li se asigure educația permanentă și formarea profesională de-a lungul întregii vieți. Cu toate acestea, adulții cu sindrom Down nu au opțiuni pentru a trăi o viață utilă; nu au un plan de educație permanentă, de menținere a stării optime de sănătate și de suport social care să le permită să facă propriile alegeri. Pentru îndeplinirea planului de maturizare în stare optimă de sănătate, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”OAMENII CU SINDROM DOWN SUNT PRIVIȚI CA NIȘTE COPII TOATĂ VIAȚA. EI AU ATÂTA PUTERE PENTRU A DEPĂȘI ORICE RĂUTATE, AU AMBIȚIE PENTRU A FACE ORICE LUCRU PROPUS ȘI BUNĂTATE PENTRU A OFERI TUTUROR IUBIRE ȘI OPTIMISM. EI TREBUIE MEREU SĂ DEMONSTREZE CĂ SUNT SĂNĂTOȘI.”- este declarația unei mame a unui tânăr cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Indiferent de nivelul la care ajung să-și dezvolte abilitățile, toți oamenii cu sindrom Down au dificultăți, dar cele mai evidente sunt în exprimare. Aceasta este principala cauză pentru care adesea, nu sunt luați în considerație în comunitățile în care trăiesc. Unii au încredere în forțele proprii, alții sunt copleșiți de emoții. Unii reacționează instantaneu, alții cu efect întârziat. Aceste diferențe produc erori de percepție și de multe ori neînțelegeri din partea celor din jur.
„Bunătatea înfrumusețează viața, împăcând toate neînțelegerile; ea limpezește ceea ce e încurcat, ușurează ceea ce e greu și înveselește ceea ce e trist.” – L.N. Tolstoi
Cadrul legislativ prevede furnizarea de servicii sociale. Aceste servicii de sprijin pentru oamenii cu sindrom Down sunt o problemă controversată. Familiile primesc servicii diferite în funcție de locul în care trăiesc și de interesul terapeuților în nevoile specifice ale oamenilor cu sindrom Down. Puținele servicii existente se accesează greu, pe perioade limitate de factori economici, iar terapia de exprimare este inexistentă pentru populația adultă. Pentru a răspunde problemelor de exprimare ale fenotipului acestei populații, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Copiii cu sindrom Down înscriși în școlile generale au nevoie de mai multe oportunități de socializare cu un grup de colegi cu niveluri similare de abilități intelectuale. Unii părinți și profesori depun eforturi pentru dezvoltarea acestor prietenii, alții consideră că este mai bine să stea departe de semenii lor. Cercetările demonstrează că învățarea prea individualizată poate reduce expunerea la modele de comportament și limbaj adecvate vârstei și poate diminua interacțiunea de la elev la elev.
„Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii.” – Aristotel
Cadrul legislativ susține învățarea individualizată. Totuși, este foarte solicitant pentru elev și profesor să lucreze 1:1, pentru ca elevul să obțină rezultate specifice lui în diferite domenii curriculare, într-o perioadă scurtă de timp. Elevul se simte diferit de clasă, ceea ce poate conduce la excluderea socială. Pentru succesul învățământului incluziv este necesară susținerea incluziunii copiilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”FIUL NOSTRU ESTE O EXPLOZIE DE ENERGIE, FERMECĂTOR, AGREABIL, SEDUCĂTOR INCURABIL. ARE O PUTERE DE IUBIRE INFINITĂ. DANSATOR ÎNFOCAT ȘI MARE IUBITOR AL SCENEI, ADOLESCENTUL NOSTRU ESTE GATA ORICÂND DE SPECTACOL. ESTE PRIETEN CU COLEGII DE LA ȘCOALĂ, DAR ȘI CU SEMENII LUI. AȘA A TRECUT DE FIECARE DATĂ PRIN EXPERIENȚELE DE DEPĂȘIRE.” – este declarația unei familii a unui adolescent cu sindrom Down.
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Copiii cu sindrom Down au succes alături de colegii lor din învățământul general, dacă învață cu sprijinul individual necesar. Așteptările în clasă sunt mai mari în școlile generale. Atunci când părinții și profesorii asigură continuarea relațiilor de prietenie cu colegii de clasă și în afara școlii, se observă o îmbunătățire a înțelegerii și a sprijinului pentru copiii cu sindrom Down în clasele lor și în activitățile de agrement.
„Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas.” – Socrate
În învățământul incluziv, curriculumul de clasă este stabilit pentru copiii tipici și promovează modele educative pentru copiii cu sindrom Down. Includerea completă în programa de învățământ duce la dobândirea de abilități și de cunoștințe generale. Pentru succesul învățământului incluziv este necesară susținerea incluziunii copiilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”MI-E DOR DE COLEGII ȘI PRIETENII MEI. ÎMI LIPSESC ACTIVITĂȚILE NOASTRE ÎMPREUNĂ. VREAU SĂ ÎNOT. VREAU SĂ ÎMBRĂȚIȘEZ, SĂ MERG LA SPECTACOLE ȘI CONCURSURI, SĂ SOCIALIZEZ. AȘTEPT ȘI SPER!” – este declarația unui copil cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Copiii cu sindrom Down, care sunt educați în forme de învățământ incluziv, cu sprijin adecvat, obțin în timp câștiguri semnificative ale limbajului, atât în structură cât și în claritate. Abilitățile de vorbire și limbaj influențează toate aspectele dezvoltării sociale și emoționale: capacitatea de a-și face prieteni, de a împărtăși griji și experiențe și de a face parte din familie și comunitate. Cercetările indică faptul că este dificil să oferi un mediu de învățare maxim eficient pentru limbaj, în cadrul unei clase de educație specială.
„Limbajul este haina gândirii.” – Samuel Butler
Cadrul legislativ promovează învățământul incluziv. Copiii învață unii de la alții, iar colectivul incluziv oferă diverse oportunități de învățare pe parcursul zilei. Cuvintele sunt principala sursă de cunoaștere a lumii. Propozițiile sunt elementele de bază pentru dezvoltarea mentală a oamenilor. Studiile arată că în general, gândurile, rațiunile și povestirile folosesc limbajul vorbit. Pentru a ajuta școlile să furnizeze resursele necesare nevoilor educaționale speciale pentru dezvoltarea exprimării verbale, este necesară susținerea incluziunii copiilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
” SUNT SPERIAT DE ”COROANA”. ÎMI ESTE FRICĂ SĂ IES DIN CASĂ. NU MAI POT PLECA ÎN DRUMEȚIE ÎN NATURĂ ȘI ÎMI E DOR DE TOATE PIETRELE MELE. ÎMI E DOR DE VOI. SUNT BUCUROS SĂ-MI VĂD PRIETENII PE MONITOR. E BINE CU ”ÎN DIRECT-UL” ĂSTA PE INTERNET.” – este declarația unui copil cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Copiii cu sindrom Down au acces la diverse forme de educație. Educația potrivită este vitală pentru ei în atingerea potențialului lor maxim. În ultimii ani, a existat o dezvoltare lentă, dar constantă, a educației incluzive. Cercetările ne arată că educația adecvată, oferită în medii incluzive oferă cele mai bune oportunități pentru copiii cu sindrom Down. Rezultatele studiilor evidențiază câștiguri de peste 2 ani în abilitățile de limbaj verbal și de peste 3 ani în capacitatea de citire și scriere pe metode standardizate.
„Nu învățăm pentru școală, ci pentru viață.” L.A. Seneca
Cadrul legislativ reglementează învățământul incluziv și pe cel special. Studiile comparative ale realizărilor copiilor cu capacitate similară din mediile speciale și cele generale, arată beneficii educaționale semnificative pentru copiii din învățământul general, cu ore de asistență suplimentară pentru învățare. Pentru îndeplinirea educației în școala cea mai apropiată de casă, este necesară susținerea incluziunii copiilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”ÎMI E DOR DE ȘCOALĂ. ÎMI E DOR DE COLEGII DE CLASĂ. ÎMI E DOR DE PRIETENII MEI. ÎMI E DOR DE ÎMBRĂȚIȘĂRI. VECINUL MEU ESTE COLEGUL MEU DE CLASĂ. MERGEM ÎMPREUNĂ LA ȘCOALĂ. O IUBESC PE DOAMNA. E BUNĂ CU MINE ȘI COLEGII MEI.” – sunt declarații ale unor copii cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
39% din populația cu sindrom Down din România este reprezentată de copii, cu vârsta între 0-18 ani. Terapiile fizice și de vorbire din primii cinci ani, pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor intelectuale. Educația și terapiile de suport trebuie continuate pe parcursul întregii vieți. Există diferențe majore de percepție, de abordare și de oferire a educației, iar posibilitățile de accesare a terapiilor suport, furnizate sau oferite, sunt limitate de diverse bariere.
„Educația este știința de a asculta aproape orice fel de spuse fără a-ți pierde stăpânirea sau încrederea în tine însuți.”- Winston Churchill
Cadrul legislativ prevede dreptul copiilor cu sindrom Down la educație adaptată nevoilor lor și oferirea de șanse pentru dezvoltarea potențialului fiecăruia și pentru incluziunea socială a tuturor. Unele instituții de învățământ au început să adopte procese și resurse didactice de care au nevoie copiii cu sindrom Down pentru a avea succes alături de colegii de clasă. Pentru îndeplinirea educației este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”FRUSTRAREA MEA ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ, ESTE LEGATĂ DE STAREA PE CARE O ARE COPILUL MEU. A FOST EDUCAT SĂ FIE SOCIABIL, SĂ SE INTEGREZE, SĂ COMUNICE, IAR ACUM, DINTR-O DATĂ ÎI CER SĂ FACĂ EXACT INVERS. ESTE DUREROS SĂ-L VĂD CÂT DE MULT SE EMOȚIONEAZĂ ÎN FAȚA ECRANULUI CÂND ÎȘI VEDE COLEGII ORI PRIETENII. ” – este declarația unei mame a unui copil cu sindrom Down
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down își doresc o viață utilă și apreciată în mod deplin în toate aspectele sociale. Fiecare persoană cu sindrom Down are anumite talente și capacitatea de a prospera. Unii ajung pe scene artistice, unii reușesc în sport, unii se pregătesc pentru un loc de muncă. Alții nu sunt luați în considerare și mulți rămân fără preocupare în localitățile lor dezinteresate.
„Nu vei înțelege niciodată un om până când nu te vei pune în locul lui”. – afirmă Atticus Finch, protagonistul cărții ”Să ucizi o pasăre cântătoare” – Harper Lee.
Oamenii cu sindrom Down cu speranțele, dorințele și voințele lor pentru viitor, vor să participe la viața comunitară, vor să fie auziți, văzuți, respectați și luați în serios în toate aspectele societății. Drepturile legale promovează această perspectivă. Pentru îndeplinirea acesteia este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”EU STAU LA TELEVIZOR. EU DAU MÂNCARE LA PĂSĂRI ÎN FIECARE SEARĂ. MIE ÎMI PLACE SĂ UD GRĂDINA. MIE ÎMI PLACE PE IZLAZ. MIE ÎMI PLAC MANELELE. EU VREAU POPULARĂ. EU ADUC APĂ DE LA IZVOR. EU NU ȘTIU. EU NU AM PRIETENI. LA ORAȘ MĂ DUC LA DOCTOR. EU NU AM TABLETĂ. ARE MAMA TELEFON. EU NU ȘTIU SĂ-L FOLOSESC. MĂ FILMEZ CÂND DANSEZ, TRIMIT LA PRIETENA MEA.” – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
”Oamenii cu sindrom Down sunt întotdeauna fericiți”- este un clișeu crezut în mod frecvent. De fapt este un mit. Oamenii cu sindrom Down simt emoții care reflectă sentimentele interioare, dar și ceea ce se întâmplă în jur. Unii dintre acești oameni își găsesc fericirea la biserică sau în povețele sfinte. Unii enoriași au așteptări nerealiste în ceea ce privește comportamentul celor cu sindrom Down, iar uneori, fac presupuneri automate ale unei probleme grave.
”În fața lui Dumnezeu toți suntem egali! Numai oamenii care ajung în RAI sunt întotdeauna fericiți.”- ne învață Sfânta Evanghelie, povețele sfinte și toate studiile biblice.
Libertatea religioasă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Pentru îndeplinirea acestuia, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”EU SUNT IPODIACON. VREAU SĂ DEVIN PREOT. EU AJUT LA BISERICĂ. MERG DUMINICA LA BISERICĂ. PĂRINTELE ESTE PRIETENUL MEU. ÎL SUN PE PĂRINTE ȘI ÎI SPUN GREȘELILE MELE. MI-A SPUS PĂRINTELE SĂ PRIVESC CĂTRE ISUS. DUMNEZEU ESTE CU NOI!”- sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down se caracterizează prin anumite diferențe biologice și reacționează diferit la factorii comuni de stres de mediu. Ei își dezvoltă propriile strategii utile de adaptare sau apelează la șiretlicuri nevinovate. Asocierea lor cu o etichetă înainte de a-i cunoaște, nevoia de a-i critica pe cei de lângă ei și desemnarea lor printr-un calificativ se întâlnesc în exprimări despre oamenii cu sindrom Down.
”Dacă râzi de un copil diferit, el va râde împreună cu tine, pentru că inocența lui depășește ignoranța ta” – este motto-ul unor grupuri de suport și unor familii ale oamenilor cu sindrom Down.
Cadrul juridic promovează combaterea stereotipurilor și prejudecăților și încurajează percepțiile pozitive și conștientizarea societății cu privire la persoanele cu sindrom Down. Pentru îndeplinirea acestora, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
„OAMENII SE UITĂ LUNG. NU-I NIMIC! CALM… CINEVA RÂDE DE MINE. CALM… CINEVA MĂ PRIVEȘTE CU MILĂ. EU NU SUFĂR DE NIMIC! CALM… CINEVA MĂ ÎMPINGE. CINEVA FUGE DE MINE. CINEVA VORBEȘTE ÎN LOCUL MEU. CINEVA MĂ FACE VINOVAT. EU NU SUNT VINOVAT. CALM… ” – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down sunt diferiți între ei și învață toată viața. Unii ating un nivel superior al autonomiei personale, alții rămân dependenți și au nevoie permanentă de supraveghere și sprijin. Unii funcționează în orice mediu, alții doar în rutina formată, alții după propriile reguli. Aceste diferențe produc erori de percepție și de multe ori neînțelegeri din partea celor din jur.
„Contrar unor credințe publice, persoanele cu sindrom Down nu încetează niciodată să învețe, iar abilitățile funcționale pot fi atinse și îmbunătățite bine, chiar și la vârsta adultă”. – Dr. Brian Skotko
Printre drepturile persoanelor cu sindrom Down, garantate prin lege, se regăsesc: locuința, amenajarea mediului de viață personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informațional și comunicațional. Pentru îndeplinirea acestora, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
”EU VREAU O VIAȚĂ NORMALĂ. SUFĂR PENTRU CĂ NU POT TRĂI INDEPENDENT DE FAMILIA MEA. DORINȚA MEA ESTE INDEPENDENȚA. MAI AM DE LUCRU PENTRU ASTA. SUNT BINE. FAMILIA MĂ AJUTĂ SĂ ÎMI UMPLU TIMPUL CU DE TOATE. ZÂMBIM ȘI NE FACEM VIAȚA FRUMOASĂ. DE CELE MAI MULTE ORI REUȘIM.” – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
29% din populația adultă cu sindrom Down din România este reprezentată de persoane care se încadrează în categoria de vârstă 18-25 de ani. Multe dintre aceste persoane trăiesc în comunități mici și sărace, fără oportunități de dezvoltare și fără intervenții terapeutice. În general, adulții cu sindrom Down din provincie sunt neșcolarizați sau au absolvit învățământul primar ori general obligatoriu, prin bunăvoința educatorilor, fără sprijinul unui profesor itinerant sau al terapiilor suport.
Printre cele 17 obiective globale (ODD) ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, se numără reducerea inegalităților în interiorul țărilor și de la o țară la alta. Pentru îndeplinirea acestora, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.” DIMINEAȚA MĂ DOARE CREIERUL. NU MAI SUPORT VIRUSUL ĂSTA ȘI SĂ STAU ACASĂ. VREAU SĂ MĂ ÎNTÂLNESC CU DOAMNA MEA ȘI SĂ-I SPUN CĂ O IUBESC! EU NU AM FOST LA ȘCOALĂ. EU AM TERMINAT 4 CLASE. EU AM FĂCUT 8 CLASE. AM FOST LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ DIN COMUNĂ ȘI APOI AM STAT ACASĂ. N-AM AVUT UNDE SĂ MĂ DUC. ÎMI DORESC FOARTE MULT SĂ MĂ REÎNTÂLNESC CU COLEGII DE LA ASOCIAȚIE. SUFĂR PENTRU CĂ VIRUSUL ĂSTĂ MĂ OBLIGĂ SĂ STAU DIN NOU ACASĂ … AȘA CUM ERA ÎNAINTE SĂ VIN LA CENTRU. – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down. Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
61% din populația cu sindrom Down din România este reprezentată de persoane adulte; 53% dintre acestea se încadrează în categoria de vârstă 26-45 de ani; 0,1% au un loc de muncă.
În anul 2015, România a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, în care se regăsesc 17 obiective (ODD) reunite informal sub denumirea de obiective globale. Printre acestea se numără garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți. Pentru îndeplinirea acestora, este necesară susținerea incluziunii oamenilor cu sindrom Down în politicile de dezvoltare.
” VREAU SĂ FAC MAI DEPARTE CURSURILE DE BARISTA. EU VREAU SĂ FAC CURSURI DE OSPĂTAR. EU VREAU SĂ DESCHID O CAFENEA. VREAU SĂ LUCREZ INTENS CA SĂ-I POT INVITA PE TOȚI PRIETENII MEI CU SINDROM DOWN LA O CEAȘCĂ DE CAFEA!” – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down. Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
05.05.2020
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down sunt lipsiți de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate. Deciziile legale privind protecția, apărarea și administrarea intereselor personale produc confuzii.
CDPD subliniază faptul că în elaborarea legilor trebuie să se facă o analiză a modului în care acestea ar putea afecta persoanele cu dizabilități.
”MEREU TREBUIE SĂ MERG LA O COMISIE ȘI LA UN CABINET. AȘTEPT LA UȘĂ FOARTE MULT. INTRU ȘI NU VORBEȘTE NIMENI CU MINE. AUD DOSAR, NUMĂR. O ÎNTREB PE MAMA DACĂ SUNT UN NUMĂR DE DOSAR. OAMENII SCRIU SAU CITESC CEVA. ÎI DAU MAMEI O HÂRTIE. PLECĂM. MAMA E TRISTĂ. CEL MAI GREU A FOST LA JUDECĂTORIE. AȘA MI-AM OBȚINUT DREPTURILE. MAMA E MÂNDRĂ DE MINE ȘI MI-A PROMIS NIȘTE CĂȘTI PENTRU TELEFON CARE SĂ ÎMI INTRE ÎN URECHE. TOATE CELE PE CARE LE-AM ÎNCERCAT PÂNĂ ACUM SUNT PREA MARI PENTRU MINE.” – sunt declarații ale unor oameni cu sindrom Down. Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
04.05.2020
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Oamenii cu sindrom Down se confruntă cu obstacole în fiecare zi. În general, sunt excluși din viața socială, iar șansele de a participa la viața publică sunt limitate. Dezvoltarea lor reprezintă o provocare neglijată. Direcțiile de acțiune sunt oferite de Convenția ONU – CDPD, care în principal, recunoaște că persoanele cu dizabilități au drepturi inerente, sunt capabile să pretindă aceste drepturi și să ia decizii pentru viața lor în mod liber și informat, putând fi în același timp membri activi ai societății. În această perioadă în care sunt constrânși să rămână acasă, unii oameni cu sindrom Down se simt frustrați pentru că: ”NU SE POT ÎNTÂLNI CU PRIETENII, CU COLEGII DIN TRUPA DE TEATRU ȘI RESIMT INTENS LIPSA PETRECERILOR ÎMPREUNĂ.” Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
03.05.2020
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPD) are ca scop promovarea, protejarea și asigurarea deplină și egală a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru toate persoanele cu dizabilități și promovarea respectului pentru demnitatea lor inerentă. Uniunea Europeană a semnat Convenția ONU (CDPD) în martie 2007, iar la rândul lor, toate statele membre UE au semnat-o. România a semnat Convenția ONU (CDPD) în septembrie 2007, asumându-și obligațiile legale stabilite prin aceasta. http://anpd.gov.ro/web/conventia/
”AM TRECUT DE 31 DE ANI ȘI STAU ACASĂ CU PĂRINȚII. LA NOI ÎN ORAȘ NU EXISTĂ NICI UN CENTRU DE ZI SAU DE RESPIRO PENTRU TINERI ȘI ADULȚI CU DIZABILITATE INTELECTUALĂ. ” – declară mulți oameni cu sindrom Down din România, în mai 2020. Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
02.05.2020
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Drepturile și libertățile de bază care aparțin fiecărei persoane din lume, de la naștere până la moarte, se aplică indiferent de locul din care provii, ce crezi sau cum alegi să îți trăiești viața.
Aceste drepturi se bazează pe valori comune, definite și protejate de lege, cum ar fi demnitatea, corectitudinea, egalitatea, respectul și independența. Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD) este un acord juridic internațional, care există pentru a proteja și promova drepturile umane ale persoanelor cu dizabilități. Drepturile umane ale oamenilor cu sindrom Down sunt restrictive.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!
01.05.2020
Stația acasă 2020#EXPERT ÎN DEPĂȘIRE
Cu ocazia ZILEI INTERNAȚIONALE A MUNCII,
ALDO-CET lansează campania ”EXPERT ÎN DEPĂȘIRE”.
ALDO-CET își propune să aducă în atenția societății românești, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și incluziunea socială a adulților cu sindrom Down din familii, după criza de sănătate provocată de COVID 19.
Oamenii cu diversitate funcțională sunt luptători pe viață. De când s-au născut ei depășesc bariere, încercând să crească și să evolueze în ritmul cerut de societate, pentru că vor să trăiască într-o societate fără prejudecăți, în condiții egale cu ceilalți.
EI SUNT EXPERȚI ÎN DEPĂȘIRE!