BIBLIOTECA

Educationale

“Down to Earth” este un DVD ce prezintă câteva modele video de incluziune şcolară a copiilor cu sindrom Down din Olanda. Cuprinde mărturii ale cadrelor didactice şi ale părinţilor, fiind titrat în limba română. Cei care doresc să cunoască aceste modele sunt rugaţi să ne contacteze.

“Yes, we can!” este o metodă de învăţare a matematicii dezvoltată special pentru persoanele cu sindrom Down, fundamentată prin lucrul cu aceste persoane si special instrumentată pentru educarea abilităţilor matematice ale acestor persoane.
La realizarea acestei metode au participat mai multe organizatii din Europa, iar Romania a fost reprezentata de Fundaţia Centrul Educational Soros, Miercurea Ciuc, care a organizat un curs de pregătire a cadrelor didactice care lucrează cu persoane cu sidnrom Down şi care are drepturile de autor în Romania. Fundaţia poate fi contactată la email: sec@sec.ro
ALDO-CET aplică metoda în Centrul Eduacţional Teodora şi obţine rezultate remarcabile cu copiii şi tinerii înscrişi în program.
Metoda urmăreşte succesiv anumite etape:
1. Evoluţia limbajului trupului – Acesta sunt eu! – în spate, în faţă, deasupra, dedesubt, lângă: totul se învarte în jurul meu!
2. Percepţia auditivă – ciuleşte-ţi urechile!
3. Percepţia vizuală – văd ceva ce tu nu vezi
4. Inţelegerea serialităţii – unul după altul…
5. Intelegerea invariabilităţii – numărând până la zece. Intotdeauna la fel!
6. Calcularea – numere, pe grupe: 10, 20, 100
7. Banii, ceasul, calendarul, măsurarea şi cântărirea, calculatorul de buzunar, aparatul de adunat, PC, tel. mobil
8. Metoda Reuven Feuerstein
9. Pedagogia Montessori
10. Numicon
Pachetul de învăţare este constituit dintr-o cutie care contine: 7 săcuţi de diverse culori, fiecare cu funcţia lui, în care se găsesc materialele didactice; 1 dvd cu filme înregistrate pentru fiecare etapă; 1 carte cu explicaţii, fotografii relevante şi fişe de lucru.

Cei care doresc să cunoască metoda trebuie să ia legătura cu Fundaţia Centrul Educaţional Soros, Miercurea Ciuc.