Cunoastere si recunoastere
Luna martie 2012 = 31 de zile in care
persoanele cu sindrom Down din Romania au cerut
RESPECT
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down
în România s-au organizat 27 de evenimente,
s-a lansat Campania de constientizare
“Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem, sindromul Down ”
s-au publicat 23 de articole de presa, 12 stiri TV si 4 reportaje radio.
In Romania, vocea persoanelor cu sindrom Down si a parintilor lor s-a facut auzita in 21 de oraşe din toate regiunile ţarii: Arad, Băileşti, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Brasov, Bucureşti, Câmpina, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Hunedoara, Iaşi, Oradea, Paşcani, Petrosani, Piatra Neamt, Reghin, Reşiţa şi Timişoara. Intr-un singur glas peste 2500 de romani au transformat luna martie 2012 in luna constientizarii sociale asupra valorii si potentialului individual al persoanei cu sindrom
Down.
6 tineri romani cu sindrom Down, cu diverse ocupatii si anume: o tanara
studenta la Facultatea de Psihologie, 2 tineri care lucreaza in companii private si 3 tineri care lucreaza in medii protejate s-au autoreprezentat in fata publicului divers, impartasindu-si idealurile si visele lor.
Prin lansarea campaniei de conştientizare:
“Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem, sindromul Down”
s-a initiat o puternica miscare asociativa in Romania, prin care s-au mobilizat peste 340 de persoane cu sindrom Down, 413 parinti, 1760 prescolari, elevi, studenti, voluntari, specialisti, medici si factori de decizie din 16 orase din Romania. S-au distribuit 241 de pachete informative « Cunoaste-ma asa cum sunt » in randul medicilor si profesorilor din 19 orase din tara.
Persoanele cu sindrom Down şi părinţii lor, constituiţi sau nu în organizaţii, din intreaga lume au desfasurat in luna martie 2012 o mare varietate de activitati pentru a atrage atentia opiniei publice asupra importantei respectului fata de semeni.
Luna martie 2012 = 31 de zile in care
persoanele cu sindrom Down din Romania au cerut
RESPECT
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down
în România s-au organizat 27 de evenimente,
s-a lansat Campania de informare
“Cunoaşte-mă aşa cum sunt”
s-au publicat 23 de articole de presa, 12 stiri TV si 4 reportaje radio.
In Romania, in luna martie din acest an este pentru prima dată când vocea persoanelor cu sindrom Down si a parintilor lor s-a facut auzita in 21 de oraşe din toate regiunile ţarii: Arad, Băileşti, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Brasov, Bucureşti, Câmpina, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Hunedoara, Iaşi, Oradea, Paşcani, Petrosani, Piatra Neamt, Reghin, Reşiţa şi Timişoara. Intr-un singur glas peste 2500 de romani au transformat luna martie 2012 in luna constientizarii sociale asupra valorii si potentialului individual al persoanei cu sindrom Down, atragand atentia opiniei publice asupra importantei respectului fata de semeni.
Timp de 31 de zile problematica sindromului Down a fost supusa atentiei publice prin diverse evenimente, manifestari sportive, performante artistice, actiuni educationale in centre de zi, scoli si gradinite, promovarea voluntariatului in randul elevilor de liceu si studentilor, diseminarea de materiale informative in randul cadrelor medicale si a cadrelor didactice din 21 de orase din tara si organizarea unui concert de caritate in scopul construirii unui centru de interventie timpurie pentru copiii cu sindrom Down din Bucuresti.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, marcata in intreaga lume in data de 21 martie, s-au desfasurat 27 de evenimente inedite in diverse orase din Romania, iar in 18 dintre acestea s-a lansat simultan campania de constientizare “Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem, sindromul Down”, ca parte a evenimentului mondial “Eu vreau sa invat”.
La nivel national, momentele culminante ale acestei zile au fost aduse de 6 tineri romani cu sindrom Down, din 6 orase diferite, cu diverse ocupatii si anume: Yasmin – studenta la Facultatea de Psihologie care a fost prezentatoarea unui spectacol desfasurat de copii cu sindrom Down; Serban – angajat intr-o asociatie neguvernamentala care si-a prezentat cartea propriei vieti scrisa de o prietena a sa, Andrei – angajat intr-o companie privata care si-a marturisit dorinta de a ajunge politist, Ioana – care a anuntat ca isi scrie propria-i viata si spera sa isi lanseze prima ei carte in curand, Irina care a cantat la chitara si viseaza sa cante pe scene mari si Razvan care a cerut tuturor sa se lase calauziti de puterea binelui, a respectului si a credintei.
In 21 martie 2012 s-a produs o puternica miscare asociativa in Romania, prin care s-au mobilizat peste 340 de persoane cu sindrom Down, 413 parinti, 1760 prescolari, elevi, studenti, voluntari, specialisti, medici si factori de decizie din 16 orase din Romania. S-au distribuit 241 de pachete informative « Cunoaste-ma asa cum sunt » in randul medicilor si profesorilor din 19 orase din tara. Pachetul informativ sprijina vestea aducerii pe lume a unui copil cu sindrom Down si atrage atentia ca este datoria societatii de a oferi perspective de viata implinita oricarui copil. 28 de povesti ale unor romani nascuti cu sindrom Down demonstreaza ca acesti oameni au fizionomii diferite, seamana cu parintii lor, au potential de viata independenta, pot invata, sunt responsabili si au nenumarate realizari indiferent de starea materiala sau situatia sociala a familiei. 2500 de romani au cerut respect pentru viata si au inteles ca sindromul Down este doar o stare ce nu trebuie confundata cu persoana purtatoare a acesteia.
Campania nationala de constientizare „Hai sa ne cunoastem si sa recunoastem, sindromul Down” se desfasoara pe parcursul a 12 luni de zile, are ca scop cunoasterea sindromului Down si recunoasterea abilitatilor si incluziunea sociala a persoanelor nascute cu aceasta stare genetica. Iniţiatorii campaniei sunt Asociaţia Langdon Down Oltenia Centrul Educaţional Teodora în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Băileşti şi al Uniunii Europene, prin programul Grundtvig – Invăţare pe Tot Parcursul Vieţii, în cadrul proiectului “Unind părinţii persoanelor cu sindrom Down – UP4DOWN”.
Prin intermediul celor 23 de articole aparute in diverse jurnale regionale si nationale, celor 12 stiri relatate de diverse posturi de televiziune si celor 4 reportaje radio difuzate ca urmare a evenimentelor desfasurate in ziua de 21 martie, mii de romani au cunoscut si au recunoscut persoanele cu sindrom Down asa cum sunt ele.
Comunicatul de presa pre-eveniment, publicat de Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora pe site-ul specializat www.comunicatedepresa.ro a beneficiat de 9963 de expuneri, intre care 5098 de
utilizatori, 3799 de companii si 1066 de jurnalisti.
ALDO-CET Bailesti exprima public un CALDUROS MULTUMESC tuturor celor care au luat parte la evenimentele desfasurate in luna martie si au facut posibila unificarea vocilor persoanelor cu sindrom Down din Romania, mobilizarea parintilor si diseminarea eforturilor depuse pentru promovarea respectului fata de fiecare om in societatea romaneasca.
Pentru al saptelea an consecutiv, Romania s-a alaturat celor 192 de tari membre ale Organizatiei Natiunilor Unite care depun eforturi pentru cresterea nivelului de constientizare si intelegere a sindromului Down si de promovare a drepturilor persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viata deplina, in demnitate si de a fi participanti activi si valorosi in comunitatile si societatile in care acestea traiesc.
A saptea aniversare a Zilei Mondiale a Sindromului Down a fost pentru prima data recunoascuta in mod oficial de catre Natiunile Unite, care au organizat la sediul lor conferinta “Building our Future”, iar 68 de tari au participat la evenimentul video global “I want to learn”.
In In Romania nu s-a masurat niciodata incidenta nasterii copiilor cu sindrom Down si nu exista date statistice cu privire la numarul persoanelor cu sindrom Down si situatia lor sociala, educationala si medicala. Conform ratei de incidenta stabilita la nivel mondial, in Romania ar trebui sa existe in jur de 30.000 de persoane cu sindrom Down.
Ultimul studiu al Down Syndrome International indica un numar de 7 milioane de persoane cu sindrom Down care traiesc in intreaga lume; totusi datorita mortalitatii infantile si a lipsei de monitorizare a persoanelor cu sindrom Down din foarte multe tari din lume, anumite tari europene afirma ca exista un numar de 4,7 milioane de persoane cu sindrom Down in lume.
Sindromul Down este o stare genetică pe parcursul întregii vieţi, ce se produce în momentul concepţiei fătului. Toate persoanele cu sindrom Down au un anumit grad de dizabilităţi de învăţare, dar multe dintre aceste persoane duc o viaţă semi-independentă şi împlinită.