EVENIMENTE

Luna aprilie 2012

In luna aprilie 2012 vocea persoanelor cu sindrom Down din Romania continua sa se faca auzita atat in tara cat si in strainatate,talentul romanilor cu sindrom Down se face cunoscut peste hotare, iar cercul prietenilor cu un cromozom suplimentar creste in mod constant. Toate acestea sunt rezultatul muncii unui grup de parinti din Bailesti, Dolj, ai caror copii s-au nascut cu sindromul Down si care au convingerea ca implinirile vietii sunt aduse de realizarile mari si mici ale copiilor nostri.  

      Romanii cu sindrom Down adauga inca doua evenimente importante la seria manifestarilor care a inceputin luna martie 2012.  Astfel, pe parcursul a doua luni s-au inregistrat 29 de manifestari la care au participat 394 de persoane cu sindrom Down din Romania.

      Seria acestor manifestarieste numita generic „Cunoaste-ma asa cum sunt” si este promovata de catre Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora prin campania de constientizare „Hai sa ne cunoastem si sa recunoastem, sindromul Down”, ce se desfasoara cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin programul Grundtvig – Invăţare pe Tot Parcursul Vieţii, în cadrul proiectului  “Unind părinţii persoanelor cu sindrom Down – UP4DOWNKIDS”.

       In perioada 20 – 23 aprilie 2012 s-a desfasurat la Sofia, Bulgaria, un seminar trans-national dedicat problematicii sindromului Down, la care Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora a participat cu un grup de 10 persoane intre care 4 tineri cu sindrom Down, 3 parinti si 3 specialisti din Romania, reprezentand orasele Bailesti, Craiova si Bucuresti. La seminar au fost prezenti 55 de participanti: persoane cu sindrom Down, parinti, psihologi si terapeuti din 4 tari partenere: Romania, Olanda, Turcia si Bulgaria. Acesta a fost cel de al doilea seminar trans-national desfasurat in cadrul proiectului “Unind părinţii persoanelor cu sindrom Down –UP4DOWNKIDS”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin programul Grundtvig – Invăţare pe Tot ParcursulVieţii.

       5 copii si 10 tineri cu sindrom Down veniti din Romania, Turcia si Bulgaria au fost prezenti pe parcursul celor trei zile de derulare a seminarului si au demonstrat ca sindromul Down nu este un obstacol in calea manifestarii pozitive a abilitatilor  individuale. Prin intermediul muzicii, al dansului, al instrumentelor muzicale, al limbajului corporal si limbajului mimico-gestual, tinerii cu sindrom Down au interactionat si au comunicat intr-o armonie perfecta aratand tuturor ca expresivitatea, respectul si prietenia se pot dezvolta indiferent de abilitatile de vorbire sau limba materna stiuta de fiecare in parte.

       4 tineri cu sindrom Down din Romania au prezentat “O lectie de muzica” la sfarsitul careia toti participantii europeni au interpretat in limba romana “Cantecul gamei DO”  folosind si instrumente de percutie, si au invatat cum sa danseze in perechi muzica olteneasca si cum sa se invarteasca in hora traditionala romaneasca. Unul dintre tinerii nostri a facut o demonstratie cu nunceakul si a uimit audienta prin aparitiile lui televizate.

       Un tanar cu sindrom Down din Turcia s-a autoreprezentat folosind proiectia in Power Point, povestindu-si viata, citind si comunicand in limba engleza.

     2 tineri cu sindrom Down, de asemenea,  vorbitori de limba engleza, din Bulgaria si-au prezentat realizarile lor la locul de munca, unul dintre ei locuind independent, fara parinti, fiind angajat ca postas, iar celalalt tanar fiind angajat ca masor intr-un centru SPA.

       In cadrul aceluiasi seminar s-au oferit consultatii pentru 5 copii mici cu sindrom Down, s-au prezentat activitatile a 4 organizatii de parinti, precum si importanta evaluarii timpurii si a kinetoterapiei in primii ani de viata,  exersarea schemei corporale la copii si hipoterapia pe parcursul intregii vieti a persoanelor cu sindrom Down. S-au realizat cu succes schimburi trans-nationale de cunostinte, bune practice si experiente intre persoanele cu sindrom Down, parintii acestora si profesionistii din domeniu.

      In perioada 26-29 aprilie s-a desfasurat „Olimpiada Down – Retezat” la care au participat 50 de copii si tineri cu sindrom Down din 3 judete din Romania: Arad, Hunedoara, Sibiu si municipiul Bucuresti. La aceasta olimpiada persoanele cu sindrom Down sunt insotite de parintii lor si participa la competitii de alergare, aruncare la cosul de baschet, tras cu arcul si calarie. Participantii la aceasta olimpiada se distreaza si se imprietenesc efectuand plimbari cu sareta trasa de cai sau de magarusi si excursii in Parcul National Retezat.

    In ciuda tututor dificultatilor cu care se confrunta, parintii persoanelor cu sindrom Down valorizeaza obiectivele de viata, elimina temerile care apar pe parcurs si considera ca viata lor este un loc unde exista doar curaj, aprobare si acceptare, fara umilinta si  fara violenta; este un loc dominat de dragoste si fara ura. Dorinta tuturor parintilor acestor persoane este sa ofere sanse egale copiilor lor.  

      Sindromul Down este o stare genetică pe parcursul întregii vieţi, ce se produce în momentul concepţiei fătului. Toate persoanele cu sindrom Down au un anumit grad de dizabilităţi de învăţare, dar multe dintre aceste persoane duc o viaţă împlinită.

      Cele 2 comunicatede presa publicate in luna martie 2012 de Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora pe site-ul specializat www.comunicatedepresa.ro au fost citite de 20751 persoane, intre care 11220 de utilizatori, 7462 de companii si 2069  jurnalisti.

    Cei care doresc sa sprijine cauza persoanelor cu sindrom Down, parintii acestora,dar si traducerea, producerea, tiparirea si diseminarea informatiilor de specialitate in problematica sindromului Down in Romania sunt invitati sa viziteze pagina www.sindrom-down.rodetinuta si administrata de Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora = ALDO-CET.

       Multumim tuturor celor care doresc sa ne sprijine fie prin directionarea a 2% din impozitul pevenit, fie prin contracte de sponsorizare, voluntariat sau donatie. Formularele le puteti gasi pe site-ul nostru.

     Suntem extrem de deschisi proiectelor de colaborare in sprijinul imbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu sindrom Down din Romania. Pe parcursul celor 11 ani de activitate, asociatia noastra a activat si motivat 21 de organizatii romanesti care lucreaza cu si pentru persoanele cu sindrom Down si a sprijinit 8 grupuri de parinti in organizarea lor in asociatii de parinti. Am implementat la nivel local, regional, national si trans-national 24 de proiecte in sprijinul persoanelor cu dizabilitati intelectuale, beneficiind de finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, a unor organizatii diverse si astatului roman.

     Nu ezitati sa ne contactati!

     Va multumim!